Thursday, November 18, 2010

TÜRGI: Täidetud baklažaanid (etli patlıcan dolması)

Türgis on väga levinud toitude valmistamine baklažaanist.   Baklažaan on universaalne köögivili, millest saab valmistada dipikastmeid, salateid, paja- ja vormiroogi ning palju muudki.  Seekord valmivad hakklihaga täidetud baklažaanid jälle potis, kuid ahjus küpsetatud variant on kindlasti maitsvam.

Koostisained:
3 keskmist baklažaani
1 sibul
2 tšillit
1 väike küüslauk
200 g hakkliha
1/2 klaasi riisi
1 klaas puljongit
oliivõli
tilli, peterselli, piparmünti
punase pipra helbeid
soola, musta pipart

Kõigepealt valmista ette baklažaanid.   Sõltuvalt baklažaani suurusest, lõika need kas kaheks või kolmeks ühesuuruseks tükiks.   Uurista tükid köögiviljakoorija või lusikaga seest tühjaks.   Sisu jäta alles - sellest saab toidu kõrvale teha maitsva salati!   Tühjaks uuristatud baklažaani tükid pane 10-20 minutiks soolavette, et vähendada mõrkjat maitset ning ära hoida pruuniks tõmbumist.


Prae hakitud sibul, küüslauk ja tšilli oliivõliga kuni sibul on muutunud kuldpruuniks.   Lisa pannile hakkliha.  Kui hakkliha on pruunistunud, lisa riis ja puljong.   Hauta kaane all tasasel tulel kuni puljong on imendunud.   Lisa ürdid ning maitseained ja sega hästi läbi.   


Võta baklažaanid soolveest välja ning kuivata.   Seejärel täida need hakkliha-riisi seguga.   Pane täidetud baklažaanid tihedalt üksteise kõrvale potti.   Vala potti niipalju vett, et baklažaanid oleks poolenisti veega kaetud.   Lisa natuke oliivõli.   Hauta baklažaane kaanega kaetud potis tasasel tulel umbes 20 minutit.
Serveeri hapukoore või naturaalse jogurti ning punase pipra helvestega.

No comments:

Post a Comment